**1. Find the wrong number in the series: **

**7, 8, 18, 57, 228, 1165, 6996**

A. 1165

B. 57

C. 228

D. 18

**SHOW ANSWER**

**Answer 3**

Explanation: 7*1+1 = 7+1 =8

8*2+2 = 16+2=18

18*3+3 = 54+3=57

57*4+4 = 228+4=232 (not 228 )

©navclasses

Explanation: 7*1+1 = 7+1 =8

8*2+2 = 16+2=18

18*3+3 = 54+3=57

57*4+4 = 228+4=232 (not 228 )

©navclasses

**2. In a park A, B, C, D, E and F are sitting. C is the brother of D’s husband and son of A. F is the daughter of D and sister of E. **

**(A)E is the grandson of A**

(B) F is the daughter of C

(C) B is the father of F

(D) There are one son and one daughter in the group

(E) C is the uncle of E

(B) F is the daughter of C

(C) B is the father of F

(D) There are one son and one daughter in the group

(E) C is the uncle of E

(1)(A), (B) and (C) only

(2)(A), (C) and (E) only

(3)(B), (D) and (E) only

(4) (B), (C) and (D) only

**SHOW ANSWER**

**Answer 2**

Explanation: NA ©navclasses

Explanation: NA ©navclasses

**3. In a 100 meters race, A beat B by 10 meter or 2 seconds. What is the speed of A? **

(1) 5 Km/h

(2) 10 Km/h

(3) 15 Km/h

(4) 20 Km/h

**SHOW ANSWER**

**Answer 4**

Explanation: B can cover distance 10 M in 2 Sec

Speed of B= D/T= 10/2= 5 m/s

Total Distance= 100

Let Time by A to cover 100 m = x

Time by A to cover 100 m = x + 2

Speed of B= 5

100 = 5

X +2 100 = 5X + 10

X= 90/5 = 18

Speed of A= D/t= 100/18 m/s

In Km/h

100 x 18 = 20

18 5 ©navclasses

Explanation: B can cover distance 10 M in 2 Sec

Speed of B= D/T= 10/2= 5 m/s

Total Distance= 100

Let Time by A to cover 100 m = x

Time by A to cover 100 m = x + 2

Speed of B= 5

100 = 5

X +2 100 = 5X + 10

X= 90/5 = 18

Speed of A= D/t= 100/18 m/s

In Km/h

100 x 18 = 20

18 5 ©navclasses

**4. In a `100m` race, A beats B by `20m` or 5 seconds. Find the speed of A**

A 10 m/s

B 5 m/s

C 20 m/s

D 15 m/s

**SHOW ANSWER**

**Answer 2**

Explanation: B can cover distance 20 M in 5 Sec

Speed of B= 20/5= 4 m/s

Total Distance= 100

Let Time by A to cover 100 m = x

Time by A to cover 100 m = x + 5

Speed of B= 4

100 = 4

X +5 100 = 4X + 20

X= 80/4 = 20

Speed of A= D/t= 100/20 = 5m/s

©navclasses

Explanation: B can cover distance 20 M in 5 Sec

Speed of B= 20/5= 4 m/s

Total Distance= 100

Let Time by A to cover 100 m = x

Time by A to cover 100 m = x + 5

Speed of B= 4

100 = 4

X +5 100 = 4X + 20

X= 80/4 = 20

Speed of A= D/t= 100/20 = 5m/s

©navclasses

**5. Three pipes fill a tank in 4 hours. If two of them take 8 and 12 hours each to fill the tank, how many hours will the third pipe take to fill the tank? **

(1) 6 hours

(2) 15 hours

(3) 18 hours

(4) 24 hours

**SHOW ANSWER**

**Answer 4**

Explanation: 1 + 1 + 1 = 1

8 12 x 4 1 + 1 – 1 = – 1

8 12 4 x 3 + 2 – 6 = 1

24 x x= 24

©navclasses

Explanation: 1 + 1 + 1 = 1

8 12 x 4 1 + 1 – 1 = – 1

8 12 4 x 3 + 2 – 6 = 1

24 x x= 24

©navclasses

**6. The ratio of ages of two persons A and B is 3 : 4 and that of ages of B and C is 4: 5. If the average of all three is 40 years, what is B’s age? **

(1) 20 years

(2) 30 years

(3) 40 years

(4) 50 years

**SHOW ANSWER**

**Answer 3**

Explanation: Average of all three is 40 years

A+b+c= 40 x 3= 120

3:4:5

B= 4/12 x 120 = 40

©navclasses

Explanation: Average of all three is 40 years

A+b+c= 40 x 3= 120

3:4:5

B= 4/12 x 120 = 40

©navclasses

**7. If UGCNET = 35, then CSIRNET = **

1. 42

2. 43

3. 44

4. 45

**SHOW ANSWER**

**Answer 3**

Explanation: Alphabet comes on UGCNET= 21+7+3+14+5+20= 70/2= 35

CSIRNET =3+19+9+18+14+5+20= 88/2= 44

©navclasses

Explanation: Alphabet comes on UGCNET= 21+7+3+14+5+20= 70/2= 35

CSIRNET =3+19+9+18+14+5+20= 88/2= 44

©navclasses

**8. The missing letters in the given letter series are: **

**BCE, CDG, DEI,_FGM**

1. EFK

2. EGJ

3. EFH

4. EGH

**SHOW ANSWER**

**Answer 1**

Explanation: NA ©navclasses

Explanation: NA ©navclasses

**9. A certain principal is invested at the annual rate of interest of 5% for 2 years. The difference between compound interest and simple interest is Rs.1 (Rupee one). What is the principal? **

1. Rs.150

2. Rs.250

3. Rs.300

4. Rs.400

**SHOW ANSWER**

**Answer 2**

Explanation: 2 yr diff= P(r/100)^2

1 = P(25/10000)

P= 10000/25 = 400

©navclasses

Explanation: 2 yr diff= P(r/100)^2

1 = P(25/10000)

P= 10000/25 = 400

©navclasses

**10. Twenty times a positive integer is less than its square by 96. What is the integer? **

1. 24

2. 20

3. 30

4. 14

**SHOW ANSWER**

**Answer 1**

Explanation: 24 x 20 = 480

24* 24= 576 – 96= 480

©navclasses

Explanation: 24 x 20 = 480

24* 24= 576 – 96= 480

©navclasses

Bhajo Roy8/10 thank you ma’am