Test By Nav Classes on Teaching & Research Aptitude

Keep learning keep sharing 😇

Test By Nav Classes on Teaching & Research Aptitude 37 questions You have 20 minutes to answer

1 Which one of the following is the most important elements in teaching?


a) Relationship between teachers and students

b) Subject matter

c) Teaching techniques and aids used

d) Student’s knowledge

निम्नलिखित में से कौन सा शिक्षण में सबसे महत्वपूर्ण तत्व है? क) शिक्षकों और छात्रों के बीच संबंध बी) विषय वस्तु ग) शिक्षण तकनीकों और एड्स का इस्तेमाल किया घ) छात्र का ज्ञान

Answer A Relationship between teachers and students 


Improving students relationships with teachers has important, positive and longlasting implications for students’ academic and social development.


2 Arrange the following teaching process in order

(i)    relating the present knowledge with the previous knowledge

(ii)   evaluation

(iii)  reteaching

(iv)  formulating objectives

(v)   presentation of materials

निम्न शिक्षण प्रक्रिया को व्यवस्थित करें
(i) पिछले ज्ञान से वर्तमान ज्ञान से संबंधित
(ii) मूल्यांकन
(iii) रीएचिंग
(iv) उद्देश्य तैयार करना
(v) सामग्रियों की प्रस्तुति

A.

(i), (ii), (iii), (iv)

B.

(ii),(i) (iii), (iv),( v)

C.

( v), (iv),(iii),(i) , (ii)

D.

(iv),(i) ,( v), (ii),(iii)

3 Which of the following is the most important single factor in underlying the success of beginning a teacher ?

A.

scholarship

B.

communicative ability

C.

personality and its ability to relate to the class and to the pupils

D.

organisational ability 

निम्नलिखित में से कौन सा शिक्षक एक शिक्षक की शुरुआत में सबसे महत्वपूर्ण कारक है?

ए। छात्रवृत्ति

बी संचार क्षमता

सी। व्यक्तित्व और कक्षा और विद्यार्थियों से संबंधित होने की इसकी क्षमता

डी संगठनात्मक क्षमता

4 The field of education is permeated by conflicts and misconception because

A.

problems in education call for subjectivity of interpretation

B.

problems encountered in teaching are not amenable to rigorous scientific investigation

C.

there are not good teaching methods and procedures

D.

teachers are not worthy of doing rigorous scientific investigation

शिक्षा के क्षेत्र में विवाद और गलत धारणा से व्याप्त है क्योंकि

ए।  व्याख्या में व्यक्तिपरकता के लिए शिक्षा कॉल में समस्याएं

बी शिक्षण में आने वाली समस्याओं को कठोर वैज्ञानिक जांच के मुताबिक नहीं किया जा सकता है

सी  वहाँ अच्छे शिक्षण विधियों और प्रक्रियाएं नहीं हैं

डी शिक्षक कठोर वैज्ञानिक जांच करने के योग्य नहीं हैं

5 The most appropriate meaning of learning is

A.

inculcation of knowledge

B.

modification of behaviour

C.

personal adjustment

D.

acquisition of skills



सीखने का सबसे उचित र्थ है ए ज्ञान का उपदेश बी व्यवहार के संशोधन सी व्यक्तिगत समायोजन डी कौशल का अधिग्रहण



 6 While dealing with juvenile delinquents a teacher should

A.

play them with filthy sex jokes

B.

talk with them frankly and guide and channelize their potentialities in con-structive ways

C.

complain to the principal against them 

D.

none of the above

6 किशोर delinquents के साथ व्यवहार करते समय एक शिक्षक चाहिए

ए उन्हें गंदे सेक्स मजाक के साथ खेलते हैं

बी उनके साथ स्पष्ट रूप से बात करें और उनकी क्षमताओं को सह-संरचनात्मक तरीकों में मार्गदर्शन करें

सी उनके खिलाफ प्राचार्य से शिकायत करते हैं

डी इनमे से कोई भी नहीं

 7 

The professional requirements of a teacher as explained in the UNESCO publication is/are

A.

mastery over the subject and competency for teaching

B.

Innovativeness in approach and teaching strategies

C.

justice to the profession

D.

All of the above



8 If a student becomes unconscious in the class what will you do first ?

A.

Rushing to the principal’s office and convassing for help impatiently

B.

Telephoning student’s parents and waiting for them 

C.

Giving first aid to him and trying to contact any nearby doctor 

D.

making arrangement to send him to his home 

यदि कोई छात्र कक्षा में बेहोश हो जाता है तो आप पहले क्या करेंगे?

ए
प्रिंसिपल के कार्यालय से मिलने और मदद के लिए कमान संभालने के लिए

बी
छात्र के माता-पिता को टेलीफ़ोन करना और उनके लिए इंतजार करना

सी।
उसे प्राथमिक उपचार देना और किसी भी पास के चिकित्सक से संपर्क करने का प्रयास करना

डी
उसे अपने घर में भेजने की व्यवस्था कर रही है


A teacher exploits students in your school. In this situation, what you will do?

Options:
A) Report the matter to the principal.
B) Not interfere in this matter.
C) Guide the teacher please stop this activity.
D) Go on Satyagraha against the teacher.

10  which of the following statements regarding motivation is correct?

A.

Freewill, intellect and reason are the motivating factors according to Plato

B.

Inborn, unlearned tendencies, called instincts are the motivating forces according to James Burt

C.

Curiosity and level of aspiration are the motivating factors according to Berlyne

D.

All of the above

11 A new comer teacher who is maltreated in his class will deal with the students by

A.

applying punitive measures

B.

improving his qualities and expressing it before them in a good way 

C.

changing his class after consultation with the principal

D.

giving them a threat of expulsion



12 Suppose you are teaching in a minority college where castism and narrow mindedness victimize you, for better adjustment there you should

A.

uplift the humanistic values beyond these narrow wall and develop scientific temper in your students

B.

be submissive there and save your job at all costs

C.

rebel against such attitudes as it is against the norms of the Indian society

D.

none of the above

मान लीजिए कि आप एक अल्पसंख्यक कॉलेज में अध्यापन कर रहे हैं जहां जातिवाद और संकीर्ण मनोदशा पको पीड़ित करती है, बेहतर समायोजन के लिए आपको चाहिए ए। इन संकीर्ण दीवार से परे मानवीय मूल्यों को आगे बढ़ाएं और अपने छात्रों में वैज्ञानिक स्वभाव का विकास करें बी वहाँ विनम्र हो और अपनी नौकरी हर कीमत पर बचाएं सी। ऐसे व्यवहार के खिलाफ विद्रोह क्योंकि यह भारतीय समाज के मानदंडों के खिलाफ है डी इनमे से कोई भी नहीं

13 A successful teacher is one who is

A.

Compassionate and disciplinarian

B.

Quite and reactive

C.

Tolerant and dominating

D.

Passive and active

14 The most important quality of a good teacher is

A.

Sound knowledge of subject matter

B.

Good communication skills

C.

Concern for student’s welfare

D.

Effective leadership qualities

15 When some students are deliberately attempting to disturb the discipline of the class by making mischief, what will be your role as a teacher?

A.

Expelling those students

B.

Isolate those students

C.

Reform the group with your authority

D.

Giving them an opportunity for introspection and improve their behaviour

16 A teacher is said to be fluent in asking questions, if he can ask

A.

Meaningful questions

B.

As many questions as possible

C.

Maximum number of questions in a fixed time

D.

Many meaningful questions in a fixed time

17 Below are given two seat research methods (Set-I) and data collection tools (Set-II). Match the two sets and indicate your answer by selecting the correct code:

Set-I

 

Set-II

 

A

Experimental method

i

Using primary and  secondary sources

B

Ex post-facto method

ii

Questionnaire

C

Descriptive survey method

iii

Standardized tests

D

Historical method

iv

Typical characteristics tests

Answer codes

Codes

A

 B

 C

 D

1

ii

 i

 iii

 iv

2

iii

iv

ii

i

3

ii

 iii

 i

 iv

4

ii

 iv

 iii

i

 In descriptive survey method- we’ve to use questionnaires (Because it’s ‘survey). So c-ii. Automatically the answer is -2. but let’s consider other sets as well:

  • Historical method- we have to use primary and secondary sources.
  • In experimental method- we can collect data in a way that permit standardized tests.
  • Unable to find any specific thing on ex post-facto method’s research tools. But all in all, 2 seems to be the appropriate choice.

18 Attributes of objects, events or things which can be measured are called

A.

qualitative measure

B.

data

C.

variables

D.

none of the above

19 A statistical measure based upon the entire population is called parameter while measure based upon a sample is known as

A.

sample parameter

B.

inference

C.

statistic

D.

none of these

When we study about an event by taking a sample from the population it is called statistic and a  group of statistical measures is called statistics.

20 Which of the following is a non-probability sample ?

A.

Quota sample

B.

Simple random sample

C.

Purposive sample

D.

(a) and (c) both

21 Independent variables are not manipulated in

A.

normative researches

B.

ex-post facto researches

C.

both of the above

D.

none of the above

 In normative researches only data are collected from the survey and after ‘analysing them results are declared. Thus there is no need of manipulating independent variables. In ex-post facto-research effects are already known and researcher studies the causes lying behind these r effects. Here too independent variable are not manipulated.

22 Survey study aims at:

(i)  knowing facts about the two existing situation
(ii)  comparing the present status with the standard norms
(iii)  criticising the existing situation
(iv)  identifying the means of improving the existing situation

सर्वे अध्ययन का लक्ष्य है: (i) दो मौजूदा स्थिति के बारे में तथ्यों को जानना (ii) मानक मानदंडों के साथ वर्तमान स्थिति की तुलना करना (iii) मौजूदा स्थिति की आलोचना (iv) मौजूदा स्थिति में सुधार के साधनों की पहचान करना

A.

(i) and (ii) only

B.

(i), (ii), and (iii)

C.

(i), (ii), (iii) and (iv)

D.

(ii) and (iii) only

23 The validity and reliability of a research will be at stake when

A.

The author who is the source of information is biased, incompetent or dishonest

B.

The incident was reported after a long period of time from that of its occurrence 

C.

The researcher himself is not competent enough to draw logical conclusions

D.

All of the above 

24 The review of the related study is important while undertaking a research because

A.

it avoids repitition or duplication

B.

it helps in understanding the gaps

C.

it helps the researcher not to draw illogical conclusions

D.

all of above

25 Bibliography given in a research report

A.

helps those interested in further research and studying the problem from another angle

B.

makes the report authentic

C.

Both (a) & (b)

D.

none of the above

26 Collective psychology of the whole period is a theory which

A.

can explain all phase of historical development

B.

means the psychology of the whole society

C.

means psychological approach of data collection

D.

all of the above

27 The experimental study is based on the law of

A.

single variable

B.

replication

C.

occupation

D.

interest of the subject

28 Area (cluster) sampling technique is used when 

A.

population is scattered and large size of the sample is to be drawn

B.

population is heterogeneous

C.

long survey is needed 

D.

(a) and (c)


29 Of the following learning theories, the one that embodies the idea that the learning takes place through insight is known as


निम्न अध्याप सिद्धांतों में से एक, जो इस विचार का प्रतीक है कि अंतर्दृष्टि के माध्यम से सीखता है, उसे ज्ञात है

  1. A) Gestalt
    B) Stimulus-Response
    C) Connectionist
    D) Pragmatic

When long survey is being done and population is being scattered over a large area then researcher selects various groups from the whole area. The selection of these groups is based on the discretion of the researcher.

29  Definition and Meaning

Gestalt psychology introduced by Max Wertheimer, Kurt Koffka and Wolfgang Kohler in 1922. It is revolt against Stimulus Response approach to learning. It pointed out two weakness in the theory of conditioning.

  1. Conditioning reduces complex human behavior to an accumulation of simple conditioned response.
  2. Stimulus response theorists attribute learning to reduction of basic organic drives.

The Gestalt School made a strong attack on Thorndikes theory of trial and error and asserted learning was not stamping-in of correct responses through trials and errors.

The behaviorist approach to learning was also not acceptable to Gestaltists as they wanted to study behavior as a whole and learning in its totality.

 It is primarily concerned with the nature of perception. According to it an individual perceives wholes and not parts. Learning is viewed as a purposive, exploratory, imaginative and creative enterprise in which the total situation is taken into account by the learners. Kohler and Koffka conducted many experiments on chimpanzees and brought out a book Mentality of Apes” in 1925 (which is the result of these experiments conducted during 1913-17. These experiments show that learning was not the result of trial and error but of insight and the ability to see relationship between various factors involved in a situation.

The fullest and most systematic treatment of learning from the Gestalt view point is found in Koffka’s “Principles of Gestalt Psychology” 1935. He suggested that the laws of perception were equally applicable to learning. A learning situation is a problem situation and the learner has to see the problem as a whole and find its solution by insight. The law of organization of perception as applicable to learning is the law of Pragnaz and four laws of organization subordinate to it the laws of similarity, proximity, closure and good continuation.

What is Insight Learning?

  1. It occurs with any reparations of trial
  2. It aware the association of causes and effects
  3. It occurs when information gathered

Important Principles of Gestalt Theory

  1. Students should be encouraged to find out the relation of factors lead to a problem.
  2. There are three stimuli in the learning process disturbances, gaps and incongruities
  3. Teaching strategies should rely on law of organization

Problems of Learning

The Gestalt field theory has a number of problems of learning. Which are:

  1. Capacity. Learning depends upon natural capacity of the learner.
  2. Practice. Repetitions bring to light new relationships and consolidate trace system
  3. Motivation. Law of effect is recognized in motivation
  4. Understanding. The relationship between parts and wholes and means and ends are emphasized
  5. Transfer. Generalized principles, common patterns or relationships are transferred.
  6. Forgetting. Forgetting takes place because of changes in the traces. Traces may completely disappear or they may not be available at the particular time.

30 Chi-square test is an example of

(A) Parametric test

(B) Non-Parametric test

(C) Descriptive test

(D) Survey test

  1. Phenomenological Research is a

(A) Qualitative Research

(B) Quantitative Research

(C) Trend Research

(D) Descriptive Research

The focus of phenomenologic inquiry is what people experience in regard to some phenomenon or other and how they interpret those experiences. Aphenomenological research study is a study that attempts to understand people’s perceptions, perspectives and understandings of a particular situation (or phenomenon).


32 Research ethics do not include

A Honesty

B Subjectivity

C Objectivity

D Integrity


  1. Which research paradigm is based on the pragmatic view of reality?

वास्तविकता के व्यावहारिक दृष्टिकोण पर कौ सा शोध प्रतिमान आधारित है

  1. quantitative research
    b. qualitative research
    c. mixed research
    d. none of the above

 A pragmatic theory of truth is a theory of truth within the philosophies of pragmatism and pragmaticism. Pragmatic theories of truth were first posited by Charles Sanders Peirce, William James, and John Dewey. The common features of these theories are a reliance on the pragmatic maxim as a means of clarifying the meanings of difficult concepts such as truth; and an emphasis on the fact that beliefcertainty, knowledge, or truth is the result of an inquiry.

34 The correlation between intelligence test scores and grades is:


  1. Positive
    b. Negative
    c. Perfect
    d. They are not correlated
    35 A researcher studies achievement by children in poorly funded elementary schools. She develops a model that posits parent involvement as an important variable. She believes that parent involvement has an impact on children by increasing their motivation to do school work. Thus, in her model, greater parent involvement leads to higher student motivation, which in turn creates higher student achievement. Student motivation is what kind of variable in this study?

    a. Manipulated variable
    b. Extraneous variable
    c. Confounding variable
    d. Mediating or intervening variable

एक शोधकर्ता खराब वित्त पोषित प्राथमिक विद्यालयों में बच्चों द्वारा उपलब्धि का अध्ययन करता है। ह एक मॉडल विकसित करती है जो माता-पिता की भागीदारी को एक महत्वपूर्ण चर के रूप में पेश करती है। उनका मानना ​​है कि माता-पिता की भागीदारी का स्कूल के काम करने के लिए उनकी प्रेरणा बढ़ाकर बच्चों पर असर पड़ता है। इस प्रकार, उनके मॉडल में, अधिक से अधिक माता-पिता की भागीदारी में उच्च छात्र प्रेरणा होती है, जो बदले में उच्च छात्र उपलब्धि पैदा करती है। छात्र प्रेरणा इस अध्ययन में किस तरह का चर है? ए। चालाकी से चर ख। अस्थायी चर सी। परस्पर चर। मध्यस्थ या चर में अंतर


36 Which scientific method focuses on testing hypotheses developed from theories? 

  1. Deductive method  
  2. Inductive method   
  3. Hypothesis method   
  4. Pattern method

37 Generalized conclusion on the basis of a sample is technically known as

A.

statistical , inference of external validity of the research

B.

data analysis and interpretation

C.

parameter inference

D.

all of the above






1 a 
2 D, 3 C, 4 B, 5 B, 6 B, 7 D, 8 C, 9 C, 10 D, 11 B, 12 A, 13 A, 14 B, 15 D, 16 D, 17 2, 18 C, 19 C, 20 D, 21 C, 22 B, 23 D, 24 D, 25 D, 26 A, 27 A, 28 D, 29 A, 30 B, 31 A, 32 B, 33 C, 34 A, 35 D, 36 A, 37 A

 

click here to download pdf

 

9 thoughts on “Test By Nav Classes on Teaching & Research Aptitude”

      1. Hello mam,, i want to take class of all theory section of ugc net paper 1
        How can i join ur class for theory class

  1. Hii mam… Thanks for your support and motivation for all……..
    Mam I have so much of confused how to study for paper 1…can you please explain on YouTube video separately….which sources are usable for this paper.. And where I get your old videos for paper 1st… Please mam… Tell me…..

  2. Khushboo goyal

    Hello mam,
    Actually i want to take a subscription on unacademy .so i just want to ask that how much tym will you take for one topic in a one day like if you are teaching research to us to how much tym i have to give to take your class in a one day

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !! Copyright © Nav Classes by Navdeep Kaur